Besök av utredare

Agneta Pressfeldt i samspråk med Mats Karlsson vid datorn i Leratorpet.

2011-01-20 Mats Karlsson, besökte Leratorpet. Mats är normalt journalist och skriver regelbundet i Bygd & natur och har nu fått ett uppdrag att - som utredare, inte journalist - kartlägga stadsföreningar runtom landet för att se om de har andra verksamheter och behov än landsbygdsföreningar.

 

Foto: Bertil Qarlzon

Styrelsemöte i det gröna och en gåva värd guld.

2011 04 18 I ett fantastiskt väder hölls månadens styrelsemöte i det gröna. Ullrika Hembygdsförening har överaskat med ett album fyllt med över hundra bilder från 1910 från byggnadsverksamheten vid Djurö Kvarn. En riktig guldgruva. Ett hjärtligt tack sänder vi till Ulrika Hembygdsförening och Bertil Andersson för denna fina och ovärdeliga samling av bilder som skänkts till vår förening.

Foto: Bertil Qarlzon

Skolbarn besökte Leratorpet

2011 05 20  24 st 3:e klassare från Bråviksskolan besökte Leratorpet. Där fick man lyssna till Anna-Kaisa Fredriksson, som berättade om hur det var förr i tiden och vilka som bott här och hur många m.m. Vädret visade sig från den bästa sidan, strålande sol. Man fick dela upp klassen i tre grupper p.g.a. att torpet är så pass litet. De grupper som då var på utsidan roade sig med olika lekar medan de väntade på sina klasskamrater. En hel del frågor hade barnen skrivit ner på lappar, som kommer att besvaras via mail till skolan. Ordf. Bertil Qarlzon och historieberättare Anna-Kaisa Fredriksson fick också en trevlig stund med barnen. Vi hoppas nu på att fler klasser ska komma och besöka oss framöver.

 

Foto: Bertil Qarlzon

Lindöskolan 80-års jubilerade

Den 7 juni 2011 var det 80-årskals på Lindöskolan. Jubilaren firade i strålande sol och högsommarvärme. Lindö-Berga Hembygdsförening hade denna dag en del bilder uppsatta på bildskärmar i skolan. Bilderna visade skolans historia och en del andra bilder från vårt samhälle. Det var en hel del gamla lärare och elever på plats för att titta till sin gamla skola. Intresset var stort för vår bildutställning och många dröjde sig kvar och ställde frågor. Alla fick med sig ett visitkort med vår hemside adress, så de kan gå in och botanisera vidare i Lindös historia.

Text och Foto: Bertil Qarlzon

Jubileum och hemvändardag

Den 13/8 2011 hölls en jubileums- och hemvändarträff på Lindö. Lindö-Berga Hembygdsförening 15-års jubilerade och människor som flyttat från Lindö kom tillbaka för en dag.

 

Man samlades vid Leratorpet, föreningens hembygdsgård. Man tittade in i Torpet och bekantade sig lite med varandra, en del hade ju inte träffats på så där en 25-30 år. Därefter tog Ingmar Karlsson över och berättade om olika typer av torp och avslutade med att berätta om Leratorpet och om människor som bott där. En mycket bra och intressant torpinformation.

Sedan tog man sig med bil till City Gross Arena där man fick information av Bertil Qarlzon om arbetet innan och när beslutet togs att idrottshallen skulle byggas. Beslutet togs vid Gryts varv, efter två dagars räknande. Och idag kan man se resultatet. Man fick också info vad idrottsanläggningen innehöll m.m.

Sedan förflyttade man sig 100 meter bort till Bråviksskolan. Där intog man mat och dryck och därefter kaffe. En del utlottningar av bl.a en fruktkorg och några CD-skivor med gamla Lindöbilder.

Kristina Backe underhöll med ett speciellt och populärt Lindöprogram. Berättartext från Lindö och visor där emellan, samt en nygjord visa speciellt för denna dag. Kristina satte färg på hela tillställningen och vi är många som kommer att minnas denna stund  av Jubileumsdagen. Tack Kristina ingen hade kunnat gjort det bättre. Det roliga var också att gästerna sjöng med i en del av visorna.

Kristina Backe i högform mitt ute bland publiken.

 

Foto: Bertil Qarlzon

Laura och Hulda flyttar in

2011 09 26 Hönorna Laura och Hulda flyttade in i det ytrymme där man förr förvarade hönsen på vintern. Utrymmet var alldeles intill murstocken, på det viset kunde man utnytja den överblivna värmen från densamma. Ett bra sätt att få hönsen att överleva vintrarna och tillgodose de boende med färska ägg.


Foto: Bertil Qarlzon

NT besöker Leratorpet

Den 20 juni 2011 fick vi besök av Gunnar Hagberg med fotograf Theres Jansson från Norrköpings tidningar. Leratorpet kommer att ingå i en serie reportage om vad som finns att se vid ändhållplatserna runt vår stad. Så håll koll i NT. På bilden ses Anna-Kaisa Fredriksson diskutera med NT:s representanter.

Foto: Bertil Qarlzon

Fullt ös på tipspromenaderna

Det är nu på hösten som tipspromenaderna går som allra bäst, nytt rekord sönd. den 16 okt. 2011. Även kaffeförsäljningen har ökat, vilket vi i föreningen tycker är trevligt. När man gått i mål dricker många kaffe, och eftersnacket är roligt att lyssna till. (Hur kunde jag missa den frågan? Dom här utslagsfrågorna är oftast svåra, man kan ha tolv rätt och ändå snubbla på mållinjen, jag blir galen m.m). Tack alla ni som bidrar med startavgift och kaffepengar. Det hjälper till att hålla föreningen vid liv. Välkomna åter.

 

En samling av bilder från denna dag tagna av Bertil Qarlzon.

Årets sista tipsrunda

Årets sista tipsrunda gick av stapeln den 30 okt. 2011. Ännu en välbesökt runda, där deltagarna överraskades med gratis korv vid målgång. Höstens färger har gjort sitt intåg i vår natur och snart står vintern inför dörren. Tack alla ni som går våra tipsrundor, ett trevligt inslag i vår verksamhet, tycker vi. Ha en fortsatt trevlig höst och vinter, så ses vi i vår...
Långväga gäster på Leratorpet. Bilden längst till höger visar ett amerikanskt par som besökte oss denna dag.

 

Foto: Bertil Qarlzon

Utmärkelse

Ingmar Karlsson blev först i Lindö-Berga Hembygdsförenings historia att få mottaga Hembygsföreningarnas utmärkelse för förtjänstfulla insatser till gagn för föreningens arbete med att bevara historiska samlingar. Hembygdsnål och diplom överlämnades från ordf. Bertil Qarlzons hand, vid årsmötet 2011.

Kulturarvsdagen

2011 04 14 Kulturarvsdagen hölls i år i Norrköping. Årets huvudsyfte var att informera om vad som händer i regionen. Den gemensamma nämnaren var Östergötlands kulturhistoria. Intresset var stort och hela 115 personer hade anmält sig till denna dag, ibland dem två representanter från Lindö-Berga Hembygdsförening, Anders Andersson och Bertil Qarlzon.

Foto: Bertil Qarlzon, mobilbild

Hagtorn och värme, tog musten ur deltagarna

2011-05-10 genomfördes ytterliggare en Torpvandring under ledning av Ingmar Karlsson. En mycket intressant och krävande vandring. Vid ett av de gamla torpplatserna var hela tomten omringad av hagtorn. Med inrådan av Ingmar tog vi med en sekatör på vår vandring och den fick vi användning av just vid denna torptomt. När vi så småningom kom tillbaka till Leratorpet var orken slut hos deltagarna, vandringen och värmen hade gjort sitt. Förutom den kunskap om var de gamla torpen legat, som tillhört Dömestdad gård, fick vi också en fin naturupplevelse i ett strålande väder.

Tack Ingmar.

Foto: Bertil Qarlzon 

Ibland var det ordentligt med hagtorn, men inget hindrade oss denna dag.
Ingmar i berättartagen
Naturen visade sig från den bästa sidan under vår rundvandring
Man känner vingslagen enda tillbaka till bronsåldern, när man blickar ut över vyerna. Ja med Ingmars hjälp i alla fall.
Ordf. Bertil Qarlzon, Anna-Kaisa och Gunbritt lysnar nogsamt på Ingmar Karlssons berättelser. Fotograf: Agnetha Pressfeldt

Några vimelbilder från Jubileet

Många allvarliga miner på bilderna. Anledningen till detta var att gästerna verkligen koncentrerade sig och lyssnade på Ingmar Karlssons berättelse om Leratorpet.

Leverans av fågelholkar

2011 08 29 Sigge Svensson 87 år levererade egentillverkade nya fågelholkar till LBHF. Träden är utsedda där holkarna ska sitta. Monteras i höst....


Foto: Bertil Qarlzon

Vera o Sigge har mycket gemensamt

Vera 92 och Sigge 87 har mycket gemensamt. Ingen har varit vid Leratorpet tidigare, de har båda varit medlemmar i Bråvikens kanotklubb och har samma efternamn (Svensson). Kanotklubben låg i Abborreberg på den tiden. Där fanns en mindre byggnad där man förvarade sina kanoter. Något klubbhus fanns inte. Båda har många roliga minnen från den tiden. Sigge minns att medlemsavgiften var på hela 3 kronor per år den tiden.Han minns travbanan och en speciell händelse. Vid en av motortävlingarna (ja man ordnade även sådana på travbanan) missade "Kumla Frasse" en av kurvorna och åkte rakt ut i ett skitdike (på den tiden fanns inga kommunala avlopp) som passerade straxt utanför banan. Vera är född i Berga och flyttade senare ner på Lindö och det lilla huset vid Älvudden. Hon har också bott på Pampusvägen i huset där skomakare Pöldma flyttade in och hade sin verksamhet. Vera gick på Melbyskolan till att börja med, men flyttade över till nya Lindöskolan och som 12-åring var hon med i den första klassen som gick ut på Lindöskolan. Hoppas vi kan träffa dessa två människor fler gånger, de har säkert så mycket mer att berätta. Men vi är glada att de ville komma till vårt torp och delge oss en liten bit av deras historia på Lindö. Vi har just nu bara skrapat på ytan.

Visst har Sigge många drag av rikskändisen "Stålfafar" för er som minns honom.

 

Text och foto: Bertil Qarlzon