Lyckad höstutflykt

2012 09 15 Höstens utflykt i strålande väder gick i år till det gamla Fristad Gästgiveri från 1600-talet på Vikbolandet. Där fick vi veta allt om restaureringen av det förfallna gästgiveriet, en spännande historia, berättad av Carl-Fredrik Tersmeden. Vi bjöds också på kaffe av egen blandning och smörgåsar med bakat bröd från gammalt recept och tro mej eller ej, det smakade helt fantastiskt gott, tack Gunilla Tersmeden och Maud Filipsson som sammanställt dagens meny.

Carl.Fredrik Tersmeden i berättartagen
Spännande historia
Kaffet smakade utmäkt gott
Goda smörgåsar

Släktforskarna i Norrköping

20112 02 02 Ordf. Bertil Qarlzon besökte igår (2 feb.) Släktforskarna i Norrköping där han berättade delar av Lindös historia. Ett uppskattat besök, Släktforskarna blev sugna på att hälsa på vid Leratorpet framåt vårdagarna, och de är naturligtvis mycket välkomna.

 

Flera gamla Lindöbor fanns på plats, utöver det historiska fick man också ta del av "Kråka" Ringborgs historier. Ja ni vet, Norrköpings sista orginal.

 

En riktigt trevlig kväll bland trevliga människor.

Årsmöte

2012 02 28 Lindö-Berga Hembygdsförening höll årsmöte i församlingshemmet vid Lindö kapell 12 02 28. Ca 35-talet medlemmar hade denna afton hörsammat kallelsen.

Sedvanliga mötesförhandlingar hölls, därefter avtackades Anna-Kaisa Fredriksson för allt styrelsearbete och ett stort arbete vid Leratorpets trädgård när hon nu lämnar styrelsen med förhoppningsvis inte föreningen.

 

Gösta Ekstrand försågs med Hembygdsföreningarnas nål och ett diplom för allt forskningsarbete han lagt ned och delgivit föreningen.

 

Ingmar Karlsson berättade om Abborrebergs historia, ett inslag som blev mycket uppskattat. Som vanligt avslutades mötet med fria diskussioner till kaffet och ett lotteri genomfördes med en hel del priser till lottköparna.

 

Den nya sammansättningen på styrelsen kan beskådas under rubriken/fliken "styrelsen", under "Förenings INFO här på hemsidan.

Lindö Villaägarförening

2012 03 29 Ordf. Bertil Qarlzon besökte Lindö Villaägarföreningen på deras årsmöte och berättade om delar av Lindös historia. Årsmötet hölls i Lindö FF:s gamla klubbstuga. De besökande bjöds på vin och ostbricka som avslutning.

Tipspromenader

2012 års tipspromenader är nu igång med bra deltagarantal första rundan som ägde rum 12 04 22, hoppas det håller i sig då det är en viktig del i föreningens ekonomi. Välkomna alla som är sugna på både lärdom och motion.

Vårresa till Malexander

2012 05 12 Trots att vädret ej blev det vi önskat, blev resan till Malexander en lyckad historia. Här en bild från vårt fikastopp vid Svartån söder om Linköping. De goda smörgåsarna hade gjorts av Agneta och Åke Pressfeldt.

Bild: Bertil Qarlzon

En konstig dag på Leratorpet

 

 

2012 06 03 Trots genommulet väder med lite inslag av duggregn kom många till Leratorpet för att beskåda före detta Lindöbon Inga-Lill Tunessons konst, som ställdes ut vid Leratorpet.

 

Målat har hon gjort periodvis i livet. En riktig nystart blev det när hon fyllde 60 år och hennes kompisar kom med målarmaterial. Hon har målat för Jackie Holmgren, Inge Pettersson, Kerstin Boman och Marianne Möllgård. Inge Pettersson har med sina kurser tagit med Inga-Lill till Öland, Villa Réve Vence i Provence och en vingård i Toscana. Idag visade hon utvalda delar av en tidigare utställning "10 år med pensel och palett".

 

Numera bor hon i ett torp utanför Söderköping. Hon känner sig fortfarande som Lindöbo, där hon bott i 40 år på Nordvästgatan i Lindö. Hennes barndoms och ungdoms sommrar tillbringade hon på Elvudden tillsammans med sina föräldrar. Hennes farmor och mamma drev då kiosken vid den gamla ångbåtsbryggan. Som 14 åring började hon paddla i Bråvikens kanotklubb och nådde landslagsnivå. Som 15-åring jobbade hon i Lindö Frukt&Specerier på Pampusvägen.

 

Tack för en trevlig dag Inga-Lill, med dig närvarande, behövdes ingen sol.

Foto: Bertil Qarlzon

Invigning på Nationaldagen

2012 06 06 Den nya redskapsboden som framförallt "Palle" byggt på under en tid står nu klar och invigdes på Sveriges nationaldag i strålande väder. Styrelsen med respektive samt några inbjudna gäster var närvarande under denna cermoni. Efter invigningen bänkade alla sig vid ett långbord och åt grillad kyckling med tillbehör. En mycket trevlig kväll vid Leratorpet.

 

På bilden ses ordf. Bertil Qarlzon och "Palle" Dahlström vilka blev avtackade med blommor för arbetet med redskapsboden. Bertil var med och reste väggarna och lade grunden, resterande har dock gjorts av "Palle" som bidragit med många fina lösningar på bygget. Det kan också tilläggas att en skylt har tillverkats av Agneta Pressfeldt och sitter på insidan av boden med följande text: Detta hus har byggts av Palle Dahlström 2012.

Foto: Agneta Pressfeldt

SMHI:s pensionärer ordnade fint väder vid Abborreberg

2012 06 13 Pensionärer från SMHI fick en guidad tur runt Abborreberg. Det var Ingmar Karlsson från Lindö-Berga hembygdsförening som i ett strålande väder guidade de runt 20-talet människor som var på plats. Efter gudningen intogs kaffe på den stora altanen vid Abborrebergs servering.

 

Bild: Bertil Qarlzon