Gammalt och nytt möts.                                Bild och text: Georg Jüriado

Vad händer vid kranen?
Lindö strand växer fram med stadsbebyggelse i villamiljö!

Ännu ett 30-talshus har rivits på Lindö

I hörnet av Bråviksvägen och Travbanevägen har ytterliggare ett 30-talshus rivits och ett nytt har byggts
2017- 2019

Foto: Bertil Qarlzon

Höghus bakom Hemköp Lindö

Oktober 2015. Byggnationen av de tre höghus som ska byggas bakom Hemköp Lindö, påbörjades i oktober Två av husen blir bostadsrätter och ett av dem blir hyreshus.

Hemköp Lindö bygger ut

Den 03 03 2014 startade man en tillbyggnation av Hemköp Lindö. Tillbyggnaden ska stå klar före midsommar.

Ny cykelväg

2011 09 23 Arbete med att göra ny cykelväg med belysningsstolpar mellan Marby och Lindö har påbörjats. Arbetet räknas stå klart i november 2011.

Foto: Bertil Qarlzon

God Natt

Före och efter branden

Foto: Ingmar Karlsson
Foto: Bertil Qarlzon

Natten till lördagen den 12 augusti 2013 brann torpet God Natt ner efter att någon tänt eld på detsamma. Polisen rubricerar det hela som mordbrand. Torpet tillhörde en gång i tiden Dömestad gård och numera Abborrebergs vandrarhem som nu fick några reducerade sängplatser att hyra ut.

 

År 1816 ärvde Christian Lenning två gårdar vid Dömestad, som var en by

bestående av 5 gårdar fram till 1832. Det blev populärt bland köpmän och fabrikörer att köpa gårdar och anlägga ”lustställen” straxt utanför

städerna. Lustställen var detsamma som dagens sommarnöjen.

Lenning såg det vackra läget vid Abborreberg och började 1820 att an-

lägga ett så kallade lustställe. Problemet var transporter mellan staden,

Dömestad och Abborreberg. Lennig lät därför uppföra en kuskbostad 

med tillhörande stall och vangslider år 1828. Kusken bodde bara där under sommartid då Abborreberg var bebott. På den tiden fanns ingen förbindelse över till Lindö, alla transporter till och från Abborreberg gick över den smala grusvägen till Dömestad. Vägen mellan Lindö och Abborreberg iordningställdes först på 1950-talet. Den siste kusken i God

Natt hette Hasselgren, han var anställd vid Dömestad gård. Mellan åren

1936 till 1959 användes huset till sommarnöje. Norrköpings kommun köpte Abborreberg 1951. Efter omfattande renoveringar och röjningar

av parken öppnades 1960 servering och vandrarhem. God Natt har sedan dess ingått i vandrarhemmet.

 

Lbhf Ingmar Karlsson

 

 

Inseglingsrännan i Bråviken breddas

2011-05-23 Inseglingsrännan till Norrköping breddas, 3 milj. muddermassor ska bort och deponeras på andra platser i Bråviken. Kostnaden beräknas kosta 260 miljoner. Ett visst obehag med störande ljud och grumligt vatten drabbar Lindöborna. Men i jämförelse med när Lindökanalen byggdes är de störande momenten ingenting mot då.

 

Foto och uppgiftslämnare:

Bertil Qarlzon

Ännu ett rånförsök mot Hemköp Lindö

2011-03-29

Ensam gärningsman med kniv försökte råna Hemköp Lindö.

 

Det var tre personer som jobbade när rånet genomfördes, två av dem bevittnade händelsen.

Ingen blev dock fysiskt skadade, säger Johan Arfwidsson som äger butiken.

 

Butiken är dock utrustad med ett slutet pengasystem så rånaren kom inte över några pengar.

Personal öppnade kassalådan och rånaren tog den, men efter att rånare konstaterat att det inte fanns några pengar , så slängde han den ifrån sig, berättar Johan Arvidson.

 

Arkivbild och text: Bertl Qarlzon

Finansminister Anders Borg

 

2011-02-01

Anders Borg föddes i Stockholm, men växte upp i Lindö. Han genomförde sina gymnasiestudier vid De Geergymnasiet i Norrköping och senare vid Komvux. Mellan 1988 och 1991 studerade han vid Uppsala universitet där han läste bland annat filosofi,ekonomiska historia och statskunskap. Under sin tid vid Uppsala universitet var han kårordförande i  Uppsala studentkår (1989) samt i Föreningen Heimdal (1989-1990). Mellan 1990 och 1991 var han dessutom vice ordförande i Fria moderata studentförbundet. Borg studerade också nationalekonomi vid Stockholms universitet mellan 1995 och 1997, där han också deltog i forskarutbildning, som han inte fullföljt med någon examen. Efter den borgerliga valsegern 2006, utsågs Borg till finansminister.

 

Källa: Wikipedia

Yxrån på Lindö

2010-12-12 Hemköp Lindö drabbades av ett rån strax före stängningsdags klockan 21.00. Det var två män med en yxa som tillhygge som försökte sig på att komma över lite julklappspengar. Första polispatrullen var på plats redan 4 minuter efter att de fått larmet. Men då var rånarna redan försvunna. Spårhund sattes in, men utan resultat. Ett visst signalement finns dock.

 

Källa NT, foto: Bertil Qarlzon

City Gross Arena invigs

2019 bytte arenan namn till Fastighetsteknik Arena
2009-08-29 City Gross Arena, Lindö FF:s nya idrottsanläggning invigs. Anläggningen består av en fullskalig idrottshall. kanslidel för Lindö FF, fritidsgård, servering ett antal omklädningsrum, rehabrum samt en del biutrymmen för material, dessutom en konstgräsplan med belysning.

Foto: Bertil Qarlzon

Första dagen på nya Bråviksskolan

2009-08-17 Barnen börjar samlas med stor förväntan framför nya Bråviksskolan. Snart ringer klockan in, till den första lektionstimmen.

 

Foto: Bertil Qarlzon

Sista sommarstugan rivs

2009-09-14 Om man bortser från de sommarstugor som flyttades till Abborreberg när Lindökanalen byggdes, så är det här den sista sommarstugan i Abborrebergs området som får ge plats åt en ny och modern villa. Den låg i Y-korsningen av Abborrebergsvägen och Båtmansgatan.

 

Uppgiftslämnare och fotograf: Bertil Qarlzon

Sockerbagarnas lokaler på Lindö brinner.

2009-11-19 Sockerbagarnas lokaler i före detta Konsums lokaler i hörnet av Travbanevägen och Pampusvägen brinner ner, natten mellan den 19 och 20 november. Branden var troligtvis anlagd. Lindöborna står nu utan sitt populära bageri.

 

Foto:  Mikael Pettersson

2008-07-08 Världstjärnan "September" (Petra Marklund) gästade Lindöbadet  i samband med segeltävlingen, Volvo City Sail.

 

September har haft fina framgångar, och b.l.a. legat etta på USA-listan, hon var också med i TV-programmet "Så mycket bättre" 2010.

 

Uppgiftslämnare och fotograf, Bertil Qarlzon

Ostindienfararen Götheborg

2008-05-22 Ostindienfararen Götheborg gästade Norrköping hamn och syns här på Pampusfjärden i färd att ta sikte på Lindökanalen för att äntra Norrköpings hamn något senare. En välkomstceremoni hölls vid kajplatsen på den södra sidan av hamnen kl. 16.30.

 

Söndagen 25 maj kl. 21.00 lämnar hon kajen i Norrköping och styr ut mot nya äventyr.

 

Uppgiftslämnare och fotograf: Bertil Qarlzon

Sista sommarstugan?

2009-09-14. Här kommer vi att lägga in bilder från vårt samhälle idag. De kommer också en dag att bli historia. Här rivs en av de sista sommarstugorna på Lindö.

 

Foto: Bertil Qarlzon

Småbåtshamnen

2010-11-04 Arbetet med upprustningen av småbåtshamnen har påbörjats. De gamla bryggorna ska bytas ut. Arbetet klart under senhösten.

 

Foto: Bertil Qarlzon

Sockerbagarna

2009-11-19 Här ses entrén till bageriet efter branden. Mycket av byggnaden stod inte att känna igen.

 

Foto: Bertil Qarlzon

Lindö FF

2010-07-19 Här en något tilltrasslad situation framför egna målet, i en match mot Eneby på City Gross Arena. Lindöspelaren längst till vänster är före detta IFK Norrköpingsspelaren Mikael "Blomma" Blomberg

 

Foto: Bertil Qarlzon

Bråviksskolan

2009-08-17 Så här tätt bland cyklarna var det den första skoldagen på nya Bråviksskolan.

 

Foto: Bertil Qarlzon

Hemköp byter fasad och inredning

2010-09-24 Hemköp Lindö bygger om och moderniserar för att bättre kunna möta kundernas behov. Detta sker senhösten 2010.

Bilder: Bertil Qarlzon